Finom Mézeskalács 25 dkg mézet és 5 dkg vajat langyosíts meg! Egy másik edénybe tegyél 3 egész tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál fahéjat, 1 kávéskanál szegfűszeget, 2 dkg szalalkálit. Turmix-géppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe! Újból dolgozd össze, majd gyúrj bele kézzel 60 dkg sima lisztet! Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten egy napig. Nyújtsd kb. 2-4 mm vékonyra, formázd, tedd alumínium-fóliával bélelt sütőlemezre! Tetejét felvert egész tojással kend be, sütés előtt vagy sütés után, hogy fényes legyen! Forró sütőben süsd mogyoróbarnára! (kb. 4 perc) Díszítő cukormáz 1 tojás fehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot rakjál, hogy összekavarva igen sűrű legyen! (Habverővel nem szabad verni!) Kanállal rakd kicsi nylonzacskóba, pici lyukat vágj a sarkára és mint a ceruzával, rajzolhat vele. Praktikus tanácsok A tészta gyúrása: A tészta a liszt belegyúrása után is ragadós, ezért csak egy kézzel gyúrjuk, a másik kezünkkel életlen kés segítségével letakaríthatjuk az anyagot. Ha házikót, vagy más formához "építő elemeket" készítünk, érdemesebb egy kicsivel keményebb tésztát gyúrni. A tészta nyújtása: 2-3-4 mm vastagra nyújtsuk! A teljes adagból mindig csak egy szeletnyit nyújtunk, hogy elférjen a deszkán. Először mindkét oldalát lisztezzük, később csak az alját, hogy csúszkáljon a deszkán. A díszdoboz tetejét mindig vékonyabbra nyújtsuk - szinte áttetsző legyen. Formázás: Szaggatóval, derelyevágóval, késsel, ollóval. A nagyobb darabokat sütőlapon érdemes kivágni. A darabokból lazán egymásra nyomott részek sütéskor összeállnak. A készre sütött tészta lezárt fóliában sokáig eláll. Ha kiszárad, akkor dobozba rakva egy kistálban vizet mellé helyezve felpuhul. A vívízbe lehet egy kis fahéjat és szegfűszeget rakni.
Díszítés: Nagyobb felület befedésére hígabb mázat készítünk, így az szétfolyik, elterül, sütőben gyorsabban szárad. Tésztához: PALACSINTA Hozzávalók: Egyszerű keverés után a tészta könnyen süthető. Az első sütése előtt a forró serpenyőbe pici olajat öntünk. A következő palacsintáknál erre már nincs szükség! Maximálisan elegendő, ami kisül a tésztából! A legtökéletesebb palacsintarecept... Sok kísérletezgetés eredménye! Valójában minden krémes fagylaltot jégkrémnek is nevezhetünk, de jégkrém alatt mi a pálcás, azaz nyalókás változatot értjük, amely persze a gyerekek kedvenc nyári édessége. A fagylaltok közül talán a legegyszerűbb az elkészítése, se fagyi gép, se krémek előfőzése nem szükséges hozzá. Íme néhány tipp és tuti jégkrém recept.. Jégkrém tippek
Feldolgozás előtt 24 órával el kell készíteni, de lehet 1-2 héttel hamarabb is.
Nem szabad hűtőbe tenni sem a tésztát, sem a díszítő anyagot!
24 óra elkeltével lesz a tészta megfelelő keménységű.Mirinda szelet recept
6 tojás,
4 evőkanál liszt,
4 evőkanál kristálycukor,
2 evőkanál kakaópor,
1 csomag sütőpor,
1 dl étolaj
Krémhez:
25 dkg margarin,
20 dkg porcukor,
25 dkg túró
Mázhoz:
2 csomag vaníliás pudingpor,
7 dl szénsavas narancslé (mirinda)
Elkészítés:
A hozzávalókból téglalap alakú tésztát sütünk, sütőpapírral kibélelt tepsiben.
A krémhez valókat habosra keverjük, és a kihűlt tésztára kenjük. A narancsmázhoz valókat összefőzzük. Mikor langyosra hűlt, a süti tetejére kenjük. Hűtőbe tesszük és tálalás előtt rombusz alakúra szeleteljük.
Tanácsok:
Nagyon finom, érdekes ízhatású sütemény
Elkészítés
Megjegyzés
Jégkrém